ROM (Royal Ontario Museum)

Kterak jsme začali naši devítidenní pouť zaměřenou na narušení šedi všedních pracovních dnů v jednom z největších muzeí severní Ameriky. 

CityPass

Několik dní poté, co jsme v říjnu přijeli do Toronta, jsme si koupili dva City Passy – kombinaci vstupenek  za atraktivní cenu na pět největších atrakcí Toronta za podmínky, že vše stihneme za devět dní. Před startem pracovního procesu jsme jen plánovali využít. Pak si ale Jakub poranil nohu a plány šly k šípku. Naštěstí jsme na využití City Passu měli půl roku, takže jsme jeho využití odkládali – nejprve kvůli zranění, pak počasí, nakonec práci. Když se ale začal blížit deadline, rozhodli jsme se, že si uděláme dva akční víkendy. Čekalo nás Royal Ontario Museum, CN Tower, Casa Loma, Science Centre a Zoo.

Muzeum

Královské Ontarijské Muzeum, příhodně umístěné na stanici metra Muzeum (nezní to povědomě?), bylo naší první zastávkou. Díky jarním prázdninám, kdy byla otevírací doba prodloužena o tři hodiny, se nám podařilo skloubit jeho návštěvu s mou víkendovou prací. Na první pohled vypadá muzeum velice zajímavě, neboť dvě „historické“ budovy propojuje hypermoderní dostavba, která dotváří jedinečný dojem. Měli jsme navíc docela štěstí, že probíhala i výstava fotografií „wildlife photographer of the year“, kde byly vystaveny nejlepší fotografie divokých zvířat a přírody. Nutno podotknout, že tato poměrně malá část nám zabrala nejvíce času a také nás oba nejvíce zaujala (byť to bylo za mírný příplatek).

Sekce KANADA a další

Na druhé straně spektra kvality se ale překvapivě ocitla část muzea, kterou by cizinec logicky považoval za kvalitní, a to výstava o historii Kanady a původním obyvatelstvu. Dodnes si nejsme jisti, zda má Kanada opravdu tak nezajímavou historii, nebo jen této expozici nebyla dopřána péče, kterou by si zasloužila. Tak jako tak jsme se až smáli tomu, jak to bylo děsné a raději jsme prchli do jiných částí muzea. Je opravdu neuvěřitelné, že všechno od kamenů, přes vycpaná zvířata a dinosaury až k historické sekci o Číně bylo mnohem zajímavější než sekce Kanada.

 

Závěrem ještě malá poznámka, kvůli práci jsem blog hodně zanedbával, pokusím se to teď v červnu dohnat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *